İdrar Kesesi Sarkması Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

İdrar Kesesi Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Kesesi Sarkması

İdrar kesesi sarkması, genellikle kadınlarda sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla menopoz döneminden sonra ortaya çıksa da, genç yaşlarda ve doğum sonrası dönemde de görülebilir. İdrar kesesi sarkması, vajina ön duvarının idrar kesesine verdiği desteği kaybetmesi ile meydana gelir. Birçok kadın sancı ile birlikte rahimde bombeleşmiş bir bölüm fark edebilir; bu sarkmış olan idrar kesesidir. Adet dönemlerinde sarkmayı daha fazla hissedebilirler. İdrar kesesi sarkması dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır. Birçok kişi başlangıçta önemsemeyip bununla yaşamaya çalışsa da, ilerleyen durumlarda idrar kaçırma veya idrar yapamama gibi zıt durumlar ortaya çıkabilir.

İdrar Kesesi Sarkmasının Nedenleri

İdrar kesesi sarkmasının en önemli nedenleri arasında sık doğum yapma bulunmaktadır. Normal doğum esnasında aşırı ıkınma ve zor bir doğum gerçekleşmesi, idrar kesesi sarkmasının başlıca nedenleri arasındadır. Ayrıca, iri bir bebek dünyaya getirirken de idrar kesesinde sarkma görülebilir. Her doğum, kasık kaslarının zayıflamasına ve gevşemesine neden olabilir. Ayrıca, bazı cerrahi müdahaleler, doğum esnasında yaralanmalar veya kürtaj gibi operasyonlar, doku bütünlüğünü bozduğu için idrar kesesinde sarkmalara neden olabilir.

Bunların yanı sıra bazı farklı etken faktörler de bulunmaktadır. Örneğin sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, bronşit veya astım gibi akciğer hastalıkları da idrar kesesinde sarkmaya neden olabilir. Ayrıca, uzun süren kabızlık, şiddetli öksürük, obezite ve sıkıştığı halde idrarını yapmayı uzun süre geciktirmek de idrar kesesinde sarkmaya neden olmaktadır.

İdrar Kesesi Sarkması Belirtileri

  • Sık sık idrara çıkma ve idrara çıkma hissi,
  • İdrar yaparken zorlanma ve kasıklarda ağrı hissi,
  • Sık sık nükseden idrar yolu enfeksiyonu,
  • Cinsel ilişki esnasında kasıkta ve rahimde ağrı ve yanma hissi,
  • Gülme esnasında idrar kaçırma veya idrarını tutamama,
  • Öksürük esnasında rahim ağzında şişlik ve yanma hissi,
  • Kişisel temizlik esnasında vajina içinde şişlik,
  • Zorlanma ve ıkınma sırasında vajinadan aşağıya doğru sarkan bir şişlik,
  • İdrarı tam olarak yapamama ve ayağa kalkınca idrar sızması,

İdrar Kesesi Sarkması Tedavileri

Bu rahatsızlığın ilk evrelerinde tedavi oldukça kolaydır. Kasları güçlendirici bazı egzersizlerle ve doktorun önereceği ilaçlarla tedavi edilebilir. Ayrıca alkol tüketimini azaltmak ve sigarayı bırakmak da en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Yukarıda belirtilen nedenlerden biri bile mevcutsa, ağır kaldırmaktan kaçınmak, hastalığın ilerlemesini önleyecektir.

Menopoza girmiş bir hastaya tablet ve krem şeklinde östrojen kullanımı sağlanarak, kalça taban kasları kuvvetlendirilerek de tedavi edilebilir. İdrar kesesi sarkma tedavisinde hafif şikayetleri olan hastalara doğrudan ameliyat yapılmamaktadır. Ancak yukarıda belirtilen şikayetlerin birçoğu aynı anda bulunuyorsa, ameliyat gerekebilir. İdrar kesesi ameliyatı risksiz ve dikiş izi olmayan bir ameliyattır. Eğer rahatsızlık ilerlemişse, tedavi şarttır; aksi takdirde ileride belirtilen tüm şikayetlerle karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kol Sarkması Egzersizleri

Kol Sarkması Egzersizleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Vajina Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Vajina Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Yüz Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Yüz Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Göbek Sarkması Nasıl Gider?

Göbek Sarkması Nasıl Gider?

Kol Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Kol Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Vajina Dudak Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Vajina Dudak Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sarkma Belirtileri ve Tedavisi

Sarkma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Göğüs Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs Sarkması Belirtileri ve Tedavisi