Rahim Ağzı Sarkması Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Rahim Ağzı Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Ağzı Sarkması

Rahim ağzı sarkması, her yaştan kadında görülebilen, doğum yapmış ya da hiç doğum yapmamış kadınları etkileyebilen bir sağlık sorunudur. Ancak toplumda en fazla sayıda doğum yapmış, yaşı ilerlemiş kadınlarda görülür. Rahimdeki sarkmanın derecesi o kadar fazla olabilir ki, hasta vajinadan rahim ağzını dokunarak kolayca hissedebilir. Rahim, döllenmiş yumurtanın yerleştiği, doğuma kadar geliştiği bir organdır. Doğum yapmayanlarda 5-6 cm olan rahim, doğum yapmış olanlarda 6-7 cm büyüklüğünde olur. İdrar torbası arkasında, leğen kemiğinin içinde, kalın bağırsağın ön kısmında yer alıp, koyu pembe renklidir. Rahim bulunduğu yerde sabit kalmasını sağlayan bağların yardımıyla yerleşmiştir, bu nedenle fazla hareket etmez. Ancak çeşitli etkenlerle bağların işlevleri etkilenebilir. Rahim ağzı sarkması, rahmin tümüyle aşağıya doğru sarkması demektir. Toplumda rahim sarkması adıyla da bilinir.

Rahim Ağzı Sarkması Neden Olur?

  • Normal doğum yapılması
  • Yaşın ilerlemesi
  • İri bebek doğurmak
  • Ağır yük kaldırılması
  • Fazla kilo
  • Kronik kabızlık çekilmesi, fazla ıkınma
  • Devamlı öksürük
  • Bazı akciğer hastalıkları nedeniyle karın bölgesindeki kasların, bağ dokusunun aşırı gerilmesi

Rahim Ağzı Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Hastalarda ortaya çıkan belirtiler sarkmanın derecesine göre farklılık gösterebilir. Sarkma yeni başladıysa çoğunlukla belirti vermez. Yakınmalar genellikle sabahları daha az, akşama doğru artarak devam eder. Hastalarda görülen rahim ağzı sarkması belirtileri genellikle şunlardır:
  • Vajinadan bir şeylerin çıkması
  • Bel ağrısının olması
  • Cinsel ilişkide ağrı olması
  • Alt karında ağırlık hissi ya da karın bölgesinin aşağıya doğru çekilmesi hissi
Rahim ağzı sarkmasının dereceleri bulunmaktadır. Eğer sarkma fazla olursa, bunu kadın vajinadan eliyle bile hissedebilir. Bazı hastalarda rahim tümüyle vajinadan çıkabilir. İlerlemiş vakalarda sarkmadan sadece rahim değil, yakındaki kalın bağırsak, idrar torbası da etkilenir. Rahim ağzı sarkmasında hasta ayaktayken, ıkınmada, öksürme ve hapşırma gibi eylemlerde karnın altında dolgunluk ve ağrı hissedilir. Sarkma durumunda kabızlık da çekilir. Eğer idrar torbası da sarkmadan etkilendiyse, şiddetine bağlı olarak ayakta, cinsel ilişkide, gülme sırasında idrar kaçırma, idrar yapmada zorlanma gibi problemler yaşanabilir. Bu tür genital bölge organlarındaki sarkma kadının cinsel yaşamındaki haz alma durumunu da olumsuz etkiler.

Rahim Ağzı Sarkması Nasıl Teşhis Edilir?

Kadınların çoğunluğu bu sarkmanın farkında olurlar. Ancak rahim ağzı sarkması bazen sorun yaratmadan meydana gelebilir. Bu durumda bulgular teşhise yardımcı olur. Alt bölgedeki dolgunluk, idrar kaçırma gibi sorunları olanlara yapılan jinekolojik muayenede sarkma kolayca teşhis edilir.

Rahim Ağzı Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi yöntemi kadının yaşına, bundan sonra çocuk isteyip istemediğine, sarkmanın derecesine ve hastanın genel sağlığına göre farklılık gösterir. Yani her hastada farklı tedavi yöntemleri kullanılır. Eğer sarkma yeni başladıysa, egzersizlerle kısmen sarkma durdurulabilir. İleri derecedeki rahim ağzı sarkmasında cerrahi girişim yapılması gereklidir. Çocuk sahibi olmayı istemeyen kadınlarda operasyonda rahim vajinadan çıkarılır, vajinanın ön duvarındaki fazlalık alınır ve vajina daraltılır. Çocuk sahibi olmak isteyenlerde ise ya da rahminin alınmasını istemeyenlerde sadece vajinada ön ve arka kısımlardaki fazlalıklar alınır, vajina daraltılır. Ancak vajina daraltma sonucunda kadınlar normal doğum yapamaz, sezaryen doğum yapmaları gerekir. Bu operasyon aynı zamanda doğum yapanlardaki vajina genişlemesini de giderir. Bu cinsel yaşamdaki sorunların giderilmesini sağlar.

Rahim ağzı sarkması belirgin olursa, karındaki rahmi tutan bağlar yukarıya çekilir ve yerinde sağlamlaştırılır. Böylece rahim alınmadan sorun giderilir. Ancak rahmin yukarıya alınması kalıcı bir tedavi yöntemi değildir. Rahim ağzı sarkması ortalama 5 yıl içinde yeniden ortaya çıkabilir. Rahim ağzı sarkması operasyonları genellikle 3 saat sürer. Hastanın 6 hafta cinsel ilişkiden uzak durması gerekir. Hastalar kısa sürede normal yaşamlarına dönebilir. Ancak tam iyileşme 4-6 haftada gerçekleşir. Duş alınmasında sakınca yoktur, fakat deniz, havuz, sauna, kaplıca gibi yerlere girilmemesi gerekir.

Rahim Ağzı Sarkması Önlenebilir mi?

Bu sorunun önlenmesi zordur. Ancak sarkmanın oluşmasına neden olacak risk faktörleri azaltılabilir. Fazla kilo almamak için sağlıklı beslenmek, karındaki kasların güçlendirilmesi için uygun egzersizlerin yapılması, sigaranın bırakılması, öksürmeye neden olan hastalıkların tedavi edilmesi, kabızlığın giderilmesi, menopozda östrojen hormonu desteği alınması gibi önlemler rahim ağzı sarkmasını ve şiddetini azaltabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sarkan Çiçekler Türleri ve Özellikleri

Sarkan Çiçekler Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kol Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Kol Sarkması Belirtileri ve Tedavisi