İdrar Torbası Sarkması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İdrar torbası sarkması, genellikle doğum yapmış veya 40 yaş üstü kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Ameliyatla tedavi edilen bu durum, vajinanın destek kaybı sonucu ortaya çıkar. Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler, iyileşme sürecini olumlu etkiler.
İdrar Torbası Sarkması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
18 Ağustos 2024

İdrar Torbası Sarkması Ameliyatı


İdrar torbası sarkması, genellikle kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla doğum yapmış veya 40 yaş üzeri kadınlarda sıklıkla görülse de, daha genç yaşlarda da nadiren ortaya çıkabilir. Bu durum, vajinanın ön duvarının idrar torbasına verdiği desteği kaybetmesiyle meydana gelir. Her doğum yapan kadında bu durum görülmez, ancak normal doğum sırasında fazla zorlanan veya büyük bebek doğuran kadınlarda daha yaygındır. İdrar kesesi sarkması, genel olarak kesin çözüm için ameliyatla tedavi edilmektedir. Birtakım egzersizler veya bitkisel ilaçlarla tedavi yollarına da başvurulabilir, ancak bu yöntemler kalıcı ve kesin çözüm sunmaz. Bu nedenle idrar torbası sarkması ameliyatı kesin ve gerekli bir tedavi yöntemidir.

İdrar Torbası Sarkması Ameliyatı Hangi Durumlarda Gerekmektedir


İdrar torbası sarkması ameliyatı, aşağıdaki durumlarda gerekmektedir:

  • Sık sık idrara çıkma isteği olduğunda ve cinsel ilişki sırasında aşırı derecede yanma, ağrı veya idrar kaçırma olduğunda.
  • Vajinadan sarkan bir doku hissedildiğinde ve bu dokunun idrar yapma esnasında, ıkınma esnasında veya üşütme durumlarında vajina ağzına kadar inmesi durumunda.
  • Kasıkların alt kısmında şiddetli ağrı ve idrar kaçırma durumlarında.
Bu belirtiler mevcutsa, ameliyatla tedavi edilmediği takdirde kişi altına kaçırma veya hiç idrar yapamama gibi farklı iki etkiyle karşılaşabilir.

İdrar Torbası Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır


İdrar torbası sarkması ameliyatı, yaklaşık 30-45 dakika süren ve %95 olumlu sonuç alınabilen bir ameliyattır. İdrar torbası sarkması, yanlardaki kasların zayıflaması nedeniyle ortaya çıkmışsa ameliyat karından yapılır. Eğer ortada ve ön rahim duvarının desteğini kaybetmesi sonucu ortaya çıkmışsa, idrar torbası sarkması ameliyatı dikişsiz ve vajinadan yapılır. Yan tarafta olan sorunlarda ise laparoskopik yöntemle onarılır. Bu, geniş kesiler açmadan karın boşluğunun iki yanına ince metal borular ve kameralar yerleştirilerek gerçekleştirilen bir ameliyattır. Ameliyatla sarkmış olan idrar torbası onarılır ve vajina içinden yapılan ameliyatlarda dikiş ve kesi olmaktadır.

İdrar Torbası Sarkması Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir

İdrar torbası sarkması ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Ameliyat sonrası çok şiddetli olmamakla birlikte ağrılar görülmektedir. Bu ağrılar için mutlaka doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesicileri kullanmalısınız.
  • İdrar kesesi ameliyatı eğer yanlardan laparoskopik olarak yapılmışsa herhangi bir dikiş alma işlemi olmayacaktır. Vajina içinden yapılan ameliyatlarda ise genellikle kendiliğinden atan dikişler kullanılır.
  • Ameliyat sonrası beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir. Genellikle sıvı ve besleyici besinler tüketmekte fayda vardır. Kabız yapacak katı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Aksi takdirde ıkınma sırasında ameliyat sonrası sorunlar çıkabilir.
  • Ameliyat sonrası sürekli yatmak doğru değildir. İlk saatten sonra yavaş yavaş ayağa kalkıp küçük adımlarla yürümek gerekmektedir.
  • Kişinin iyileşme süresi göz önünde bulundurularak ameliyattan sonra basit egzersizlerle rahim ve idrar torbasını destekleyen kasları güçlendirmekte fayda vardır.
  • Ameliyat sonrasında cinsel birliktelikler konusunda en az 1,5 ay dikkat etmek gerekmektedir. Bu süre doktor tarafından kişinin iyileşme durumuna göre belirtilecektir.
  • Ameliyat sonrası taburcu olduktan sonra yüksek ateş, kabızlık, idrar yapamama, akıntı veya koku gibi durumlarla karşılaşıldığında ameliyatı gerçekleştiren doktora başvurmak gerekmektedir.
İdrar torbası sarkması ameliyatı, doğru teşhis ve uygun cerrahi müdahale ile başarılı sonuçlar veren bir tedavi yöntemidir. Ameliyat sonrası dönemde doktor tavsiyelerine uyulması, komplikasyonların önlenmesi açısından büyük önem taşır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Emine 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Bende oldum bu ameliyatı bir buçuk ay oldu boşuna korkmuşum maltepe üniversitesi vakıf hastanesinde oldum tavsiye ederim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Geçmiş olsun! Memnun kalmana sevindim, tavsiyen için teşekkürler. Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
İdrar Kesesi Sarkması Belirtileri ve Tedavisi
İdrar Kesesi Sarkması Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Kol Sarkması Egzersizleri
Kol Sarkması Egzersizleri