Mesane Sarkması Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Mesane Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Sarkması:

Türkiye'de birçok kadında mesane sarkması şikayeti bulunmaktadır. Mesane sarkması nedeniyle idrar kaçırma sorunu yaşayan kişilerin sayısında son yıllarda önemli bir artış gözlemlenmektedir. Mesanenin ya da üretranın, vajinanın içine veya dışına doğru sarkmasına idrar torbası sarkması adı verilmektedir. Genellikle kadınlarda görülen bu problem, cinsel organları karın içine sabitleyen bağların işlevini kaybetmesi nedeniyle aşağıya doğru yer değiştirmesidir. Vajina ön duvarının, idrar torbasına verdiği desteği yitirmesi ile ortaya çıkar. Tıptaki ismi sistoseldir. Mesanenin vajina içine doğru fıtıklaşmasına sistosel denir. Mesane sarkmasında vajina ön duvarına komşu olan idrar torbasının rahim içerisine doğru bombeleşmesine verilen isimdir. Genellikle kadınların menopoz döneminde ortaya çıkar. Çünkü mesane sarkması, menopoz döneminde kadınlık hormonu olan östrojen hormonunun azalmasıyla daha sık görülür. Östrojen hormonunun azalması kalça kaslarının zayıflamasına neden olur. Vajina duvarının esnekliğini kaybetme nedenleri arasında kadınların çok doğum yapmaları yer alır. Bu durumda kaslar ve bağlar gevşer ve zayıflar. Büyük bebek veya zor doğum yapma, cerrahi müdahaleler veya doğumda yaralanmalar doku bütünlüğünü bozduğu için mesane sarkmalarına neden olabilir. Bunun yanında sigara kullanma, astım ve bronşit gibi akciğer hastalıkları, obezite, uzun süreli kabızlık, sürekli meydana gelen öksürük ve kasların zayıflaması etkendir.

Mesane Sarkması Belirtileri:

Mesane sarkması belirtileri şunlardır:
  • Sık idrara çıkma
  • İdrar yaparken zorlanma
  • Tam olmayan idrar yapma durumu
  • Nükseden idrar yolu enfeksiyonu
  • Vajinadan dokunun sarkması
  • Cinsel ilişki ve gülme anında ağrıyla idrar kaçırma
  • Daha da ilerleyen durumlarda idrarı hiç tutamama
  • Zorlama ve ıkınma anında vajinanın aşağıya doğru inmesi
Öksürme, hapşırma, gülme, merdiven çıkma, ağır yük taşıma gibi durumlar kadının karın içi basıncını artıran durumlardır. Bu tür karın içi basıncı artınca idrar kaçırma olayı kaçınılmaz olur. İdrar kaçırma problemi en hafif haliyle, bu gibi durumlarda yani sadece öksürme, aksırma, ıkınma durumunda kendini gösterir. İleri derecede mesane sarkması ise özellikle ıkınma esnasında vajinadan dışarıya çıkana dek ilerleyebilir. Kişi bu durumda idrarını yaparken güçlük çeker, eliyle idrar torbasını yukarıya çekerek idrarını yapar. Bu durum böbreklere zarar verip, böbreklerde sıkıntı çıkarabilir.

Mesane Sarkması Tedavisi:

Mesane sarkması tedavisinde çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Basit ve tedbir amaçlı kilo vermek ve sigarayı bırakmanın faydası olacaktır. Bunun yanı sıra egzersiz yapıp kasların güçlendirilmesi de yardımcı olur. Ayrıca ağır kaldırmamak da alınacak olan tedbirler arasında olabilir. Menopozdan sonra tablet ve krem şeklinde östrojen kullanarak taban kasları kuvvetlendirilebilir. Hastanın dokusu kullanılarak mesane yukarı kaldırılabilir. Bu yöntem yarı yarıya bir sonuç vermektedir. Daha ağır ve ciddi durumlarda ameliyat gerekmektedir. Kısa süren bir cerrahi müdahale ile doku bozukluğunun düzeltilmesi genellikle %95 oranında başarılı sonuçlar vermektedir. Ameliyattan sonra dikiş izi görülmemektedir.

Mesane sarkmasının önlenmesi ve tedavi sürecinde alınabilecek önlemler ve uygulamalar şu şekildedir:
  • Kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme
  • Sigaranın bırakılması
  • Pelvik taban kaslarını güçlendiren egzersizler
  • Ağır kaldırmaktan kaçınma
  • Östrojen tedavisi
  • Cerrahi müdahale
Özetle, mesane sarkması kadınlarda sık görülen bir sağlık sorunudur ve genellikle menopoz döneminde ortaya çıkar. Belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak, bu durumla karşı karşıya kalan kadınlar için önemlidir. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile mesane sarkmasının olumsuz etkileri minimize edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Göbek Sarkması Nasıl Gider?

Göbek Sarkması Nasıl Gider?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mesane Sarkması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mesane Sarkması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Erkekte Göğüs Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Erkekte Göğüs Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kapağı Sarkması Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Göz Kapağı Sarkması Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Sarkma Belirtileri ve Tedavisi

Sarkma Belirtileri ve Tedavisi

Sarkan Çiçekler Türleri ve Özellikleri

Sarkan Çiçekler Türleri ve Özellikleri

Güncel

Beyincik Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Meme Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Meme Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrar Kesesi Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Kesesi Sarkması Belirtileri ve Tedavisi