İdrar Torbası Sarkması Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

İdrar Torbası Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Torbası Sarkması

İdrar torbası sarkması, tıbbi olarak "sistosel" olarak adlandırılmaktadır. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilmesine rağmen, kadınlarda daha yaygın olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum, gerekli muayenelerin yapılmaması halinde daha ciddi problemlere yol açabilir. Kadınlarda vajina ön duvarı, idrar torbasına destek vermektedir. Ayrıca, idrar torbası bazı kaslar sayesinde yukarıda tutulur. Ancak, bu destekler çeşitli nedenlerle zayıflayabilir ve sarkmalar ortaya çıkabilir.

İdrar torbası sarkmasının en yaygın nedeni, kadınlarda doğum yapmalarıdır. Kadınlarda menopoz dönemi ve sonrasında östrojen hormonunun azalması, kalça tabanında bulunan kasların zayıflamasına neden olur. Bu kasların zayıflaması, idrar torbası sarkmasına yol açabilir. İdrar torbası sarkması durumunda en büyük problem, karın iç basıncının artmasıdır. Bu durum, şişkinlik ve diğer ciddi problemlere yol açabilir. Kadınlar, vajina veya kasık bölgelerinde şişen idrar torbasını elleriyle hissedebilirler.

İdrar Torbası Sarkması Nasıl Belirtilerle Karşımıza Çıkar?

  • Cinsel ilişki sırasında vajinanın iç kısımlarında şiddetli ağrılar ve gülme, zıplama gibi hareketlerde kasık bölgesinde şiddetli ağrılar görülebilir.
  • İdrar boşaltımı yarım kalabilir. Kişi, idrarını yaparken aniden idrar bitmiş gibi hissedebilir ve idrar boşaltım işlemi yarım kalabilir.
  • İdrar sarkması sorunu ilerlemişse, kişinin vajina bölgesinde doku sarkması meydana gelebilir. Bu durumda uzman bir doktora başvurulmalıdır.
  • Ikınma durumunda vajinanın öne doğru sarkması şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir.
  • Sürekli olarak idrara çıkma hissi olabilir. Bu belirti nedeniyle kişi sürekli lavaboya gitmek zorunda kalabilir ve gündelik işlerini yapamaz hale gelebilir.
  • İdrar yolu enfeksiyonları meydana gelebilir. Bu durum, erkeklerde idrar sırasında ağrıya neden olurken, kadınlarda şiddetli akıntılara yol açabilir.

İdrar Torbası Sarkması Neden Olur?

İdrar torbası sarkmasının en büyük nedeni, idrar torbasını destekleyen kasların gevşemesidir. Bu durum, doğum yapmış kadınlarda daha yaygındır. Özellikle birden fazla çocuk doğuran kadınlarda, vajina ve çevresindeki kaslar yıpranır. Ayrıca, sigara içmek, astım rahatsızlığı, uzun süreli kabızlık problemleri ve obezite gibi faktörler de idrar torbası sarkmasına yol açabilir.

İdrar Torbası Sarkması Tedavisi Nasıl Olur?

Tedavi sürecinde, kişilerin kilo vermesi ve sigarayı bırakması gerekmektedir. Aksi takdirde tedavi süreci uzayabilir. Doktorlar, bu bölgelerdeki kasları güçlendirmek için egzersiz hareketleri yapmayı tavsiye eder. Egzersiz sırasında ağır yükler kaldırılmamalıdır. Tıbbi olarak, hastalara kullanılan tabletler ve kremler kasları güçlendirmede olumlu etkiler yapabilir. Eğer sorun tedavi edilemezse, ameliyat gerekebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sarkma Belirtileri ve Tedavisi

Sarkma Belirtileri ve Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mesane Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Testis Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Testis Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Deri Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Deri Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

İç Dudak Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

İç Dudak Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Yüz Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Yüz Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Göbek Sarkması Nasıl Gider?

Göbek Sarkması Nasıl Gider?