Rahim Sarkması Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Rahim Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Sarkması

Rahim sarkması, kadınlarda rahmin vajina içine doğru sarkması olarak tanımlanır. Rahim, kadın vücudunda erkek spermi tarafından döllenen yumurtanın yerleştiği ve doğuma kadar gelişimini sağladığı organdır. Rahim, doğum yapmamış kadınlarda 5-6 santimetre büyüklüğünde, doğum yapmış kadınlarda ise 6-7 santimetre büyüklüğünde olabilir. Rahim, idrar torbasının arka kısmında, kalın bağırsağın ön tarafında bulunur ve rengi koyu pembedir. Genital bölgede bulunan organlar, bulundukları yerlerde kendilerini bölgeye sabitleyen bağlar sayesinde sınırlı hareket kabiliyetine sahiptir. Bu bağlar, ilerleyen yaşa, doğum sayısına ya da doğum şekline bağlı olarak fonksiyonlarını kaybedebilir. Bağların fonksiyonlarını kaybetmesiyle genital organların vajina içine doğru sarkması kaçınılmaz olabilir.

Rahim Sarkması Neden Olur?

  • Çok sayıda gebelik yaşamak
  • Kilolu bebek dünyaya getirmek
  • İleri yaş
  • Normal doğum
  • Kronik kabızlık, ıkınmak
  • Aşırı kilo
  • Kronik öksürük
  • Ağır yük taşımak
  • Bazı akciğer hastalıklarından dolayı karın etrafındaki kasların ve bağların gerilmesi

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Rahim sarkmasında belirtiler hastalığın şiddetine bağlı olarak değişebilir. Rahim sarkması yeni başlamışsa herhangi bir belirti yaşanmayabilir. Şikayetler sabah uyanıldığında az olurken, ilerleyen saatlerde artarak devam eder. Orta ya da şiddetli rahim sarkmasında bel ağrısı, vajina içerisinde bir ağırlık hissi, alt karın bölgesinde ağırlık hissi ve cinsel ilişki anında ağrı hissedilebilir.

Rahim Sarkması Hangi Şikayetlere Neden Olur?

Rahim sarkması farklı derecelerde olabileceğinden şikayetlerde farklılık gösterebilir. Sarkma fazlaysa kadın rahmini eliyle hissedebilir. İlerleyen sarkmalarda rahim tamamen vajina dışına sarkabilir. Rahim sarkmalarında genelde idrar torbası ve kalın bağırsak da etkilenebilir. Ikınma, öksürme, hapşırma gibi durumlarda alt bölgelerde dolgunluk ve ağrı hissi oluşabilir. Rahimle beraber kalın bağırsak sarkması da varsa kabızlık yaşanabilir. İdrar torbasında sarkma mevcutsa ayakta kalındığında, öksürük, hapşırık, gülme gibi eylemlerde idrar kaçırma, cinsel birliktelik anında idrar kaçırma ya da zor idrar yapma gibi şikayetler yaşanabilir. Genital bölgede yaşanan sarkmalardan dolayı kadın cinsel isteksizlik yaşayabilir.

Rahim Sarkması Nasıl Teşhis Edilir?

Rahim sarkması orta ya da ileri derecedeyse kadın genellikle durumun farkında olur. Fakat bazı durumlarda herhangi bir şikayet yaşanmadığı için rahim sarkması fark edilemeyebilir. İdrar kaçırma, alt karın bölgesinde dolgunluk hissi gibi şikayetler doğrultusunda doktora başvurulduğunda gerekli tetkikler yapılarak rahim sarkması teşhis edilebilir.

Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim sarkmasında planlanan tedavi hastadan hastaya göre farklılık gösterebilir. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, ileride çocuk isteyip istemediği gibi kriterler değerlendirilerek tedavi planlanır. Sarkma yeni başlamışsa Kegel egzersizleri ile vajina çevresindeki kaslar iyileştirilebilir ve sarkma tamamen olmasa da kısmen durdurulabilir. İleri derecede rahim sarkması varsa egzersiz tedavisi yeterli olmaz. Bu durumda cerrahi operasyon uygulanabilir. İleride doğum yapmayı düşünen hastalarda vajina daraltma operasyonuna başvurulabilir. Vajina daraltma yapılan kadın gebe kaldığında doğumun normal doğum değil sezaryen ile gerçekleştirilmesi gerekir. Doğurganlık çağında olan ve rahmin alınmasını istemeyen kadınlarda ön ve arka vajina duvarındaki fazla dokular alınır ve genişleme daraltılır. Bu operasyonlarda cinsel birliktelik anında yaşanan şikayetler de düzeltilir. Cinsel birliktelik eskisine nazaran daha tatmin edici olur.

Rahim sarkması, karın içinde rahmi yerinde tutan bağlara ulaşarak bağların yukarı çekilmesiyle de tedavi edilebilir. Ancak bu tedavi yöntemi uzun ömürlü ve kalıcı olmaz. Sarkma en geç 5 yıl içinde tekrar yaşanabilir. Vajinal sarkma ameliyatları yaklaşık olarak 1-3 saat sürer. Operasyon yapıldıktan sonra 1,5 ay cinsel birliktelik yasaklanır. Ameliyattan sonraki gün hasta normal aktivitelerine dönebilir. Ancak bölgedeki yaranın tam anlamıyla iyileşmesi 1-1,5 ayı bulabilir. İyileşme süresinde deniz, havuz, kaplıca gibi ortamlardan kaçınılması gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İç Dudak Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

İç Dudak Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Sarkan Çiçekler Türleri ve Özellikleri

Sarkan Çiçekler Türleri ve Özellikleri

Beyin Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Ağzı Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Ağzı Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Sarkması Belirtileri ve Tedavisi