Göz Kapağı Sarkması Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Göz Kapağı Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kapağı Sarkması

Göz kapağı sarkması, yüz bölgesinde en çok dikkat çeken kısım olan gözlerde meydana gelen bir durumdur. Göz kapağı ve çevresinde oluşan düşüklükler ve sarkmalar, estetik bir operasyon sonucu ortaya çıktığı düşünülebilir. Ancak, bu durum bazen beyinde ve sinirlerde oluşan bir problemden kaynaklanabilir. Bu durumun daha net anlaşılması için uzman bir doktorun tanı koyması gerekmektedir.

Göz Kapağı Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Beyinde ve sinir yapılarında meydana gelen bir sorundan dolayı göz kapağı sarkmalarının oluşma ihtimali vardır. Bu sorunun ortaya çıkması ile göz kapağının sarkması ve tamamen kapanması durumu söz konusudur. Göz kapağı sarkmalarının en temel belirtisi, göz kapağının düşmesi ve bu olayın yaşanmasıdır.

Göz Kapağı Sarkması Neden Olur?

Göz kapağının sarkması, gözün tamamen kapanmasına neden olabilir. Göz kapağının normal zamanlarda olması gerekenden daha düşük düzeyde olması haline tıp literatüründe "pitoz" adı verilmektedir. Bu rahatsızlığın görüldüğü hastalarda çoğu zaman rahatsızlığın bir hastalık olarak tanınmamasından dolayı hastaların kendilerince aldığı önlemler bulunmaktadır.
  • Kaşların kaldırılması sayesinde göz kapağı sarkmasının önlendiği düşünülmektedir.
  • Başın geriye doğru atılmasıyla göz kapağı sarkmalarının dengelenmeye çalışılması.
Bu yöntemler sayesinde göz kapağı sarkmalarından kurtulduğunu düşünen hastalar, ilerleyen süreçlerde geri dönüşü olmayan rahatsızlıklarla karşılaşabileceklerinin farkında değildirler.

Göz Kapağı Sarkması Sonucu Oluşan Hastalıklar

Göz kapağında meydana gelen sarkmalar, ödem oluşumu, tümöral durumlar, kontakt lens kullanımı gibi birçok göz hastalığını beraberinde getirebilir. Göz kapağında yaşa bağlı olarak meydana gelen gevşemeler veya travmatik durumlar, birçok nörolojik sebeplerle karışabilir.

Tansiyon ve Diyabet Rahatsızlıkları

Göz kapağında oluşan düşüklükler ve sarkmalar, nörolojik sebeplere bağlı olarak meydana gelebilir. Özellikle bu nörolojik temelli rahatsızlıklar, göz kapağının kaldırılması ile görevli olan sinirlerin uyarılmasına neden olur. Hipertansiyon ve diyabet rahatsızlıkları da göz kapağının hasarlanmasına yol açabilir. Bunun yanı sıra, beyin içinde oluşan baskılar, kas ile sinir kavşağında bazı patolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Göz kapaklarında kasların çalışmasını olumsuz etkileyen durumlar da mevcuttur. Beyin omurilik çevresinde ve beyin sapında patolojilerin oluşması, akciğer tümörlerinin yaşanması da göz kapağı sarkmalarına neden olabilir.

Göz Kapağı Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz kapağı sarkmalarının yaşanması halinde vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Göz kapağı sarkması sonucu doktora başvuran bir hasta için, yaşanan sorunun detaylı bir şekilde sorgulanması ve nörolojik tespit yapılması sayesinde problemin nedeni kısmen de olsa anlaşılabilir.

Göz kapağı düşüklüğünün ne zaman fark edildiği, tedavi sürecinde oldukça önemlidir. Özellikle erken tanı konulması, problemin çözümü konusunda oldukça faydalı olacaktır. İlerleyen zamanlarda meydana gelebilecek sorunların önlenmesi için gereklidir.

Göz kapağı sarkmalarının tek taraflı mı yoksa çift taraflı mı yaşandığını bilmek, gün içerisinde bu durumun değişiklik gösterip göstermediğini tespit etmek de oldukça önemlidir. Ayrıca hipertansiyon ve diyabetin sorgulanması ve ek olarak başka herhangi bir hastalık ya da şikayetin olup olmadığını bilmek tedavi açısından oldukça önemlidir.

Sorunun çözümü için her hastalıkta nörolojik görüntüleme yöntemini kullanmak gerekmeyebilir. Ancak göz bebeklerinde asimetrik sorun olan hastalarda veya göz hareketlerinde kısıtlılık yaşayan bireylerde tedavi sürecinde daha dikkatli olmak gerekir. Kalıcı göz kapağı sarkması durumunda, kapak kaldırma cerrahi operasyonu yapılması mümkündür. Kapak sarkmalarının kalıcılığına göre klinik tedavi yöntemlerinin uygulanmasında değişiklikler meydana gelebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Göbek Sarkması Nasıl Gider?

Göbek Sarkması Nasıl Gider?

Haber Bülteni